In dit blog vertellen we meer over Mehndi henna. Wat is Mehndi (of Mehendi)? Wat is (Mehendi) henna? In welke (oosterse) culturen wordt henna gebruikt? We vertellen meer over de eeuwenoude geschiedenis van henna, over bruidjes, over de traditionele en gezellige Mehndi henna avond en over gebruiken. Wist je dat henna nog vele andere, vaak medische toepassingen heeft? Wil je er als bruid schitterend uitzien met de allermooiste Mehndi henna versieringen, kijk dan naar de mogelijkheden bij Isafrina. En niet alleen voor de bruid, ook voor de bruidsmeisjes en verdere familieleden die bij het huwelijk zullen zijn.
Wat is Mehndi?
Mehndi (of Mehendi of henna) is een kunstvorm: de traditionele kunst van versieren van handen en voeten. Dit gebeurt met behulp van een pasta die is gemaakt van henna. Wat henna precies is en waar het vandaan komt, lees je verderop in de tekst. Mehndi kunst en de gebruikte motieven variëren per land, per cultuur, streek en zelfs per gemeenschap. Een en ander is sterk afhankelijk van tradities. De culturen waar Mehndi henna het meest wordt gebruikt zijn die in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië. Maar ook daarbuiten wordt Mehndi henna gebruikt.
Mehndi henna in verschillende culturen
In het Midden-Oosten wordt vaak gekozen voor grote bloempatronen. Dat is daar de heersende traditie, evenals de gebruikte kleur: roodbruin.
In Noord-Afrika is het traditie te kiezen voor ingewikkelde versieringen. Vaak rondom een motief van bijvoorbeeld een vis, vlinder of een pauw. Een veelgebruikte kleur in Afrika is zwart. Door de verschillende motieven, fijne tekeningen en versieringen met elkaar te verbinden, ontstaat een soort ‘kanten handschoen’. Een prachtige kunstvorm!
In Zuid-Azië is de heersende traditie het aanbrengen van een cirkelvormige figuur die vervolgens wordt opgevuld met allerlei fijne versieringen. De toppen van de vingers worden voorzien van een hennakapje waardoor het lijkt of de vinders in henna zijn gedoopt. Het is een zeer verfijnde techniek, in tegenstelling tot de oude tradities in Soedan. Daar wordt juist gekozen voor meer grove en hoekige versieringen en dat zorgt voor een heel speciaal effect.
De tradities voor wat betreft Mehndi henna in Pakistan en Noord-India lijken sterk op elkaar. Ook daar lijken de versieringen op een kanten handschoen. In Pakistan echter mogen daarbij geen afbeeldingen van dieren en mensen worden gebruikt. Religie verbiedt dergelijke afbeeldingen op het lichaam te hebben tijdens gebed.
Wat is (mehndi) henna?
Henna is een struik en de blaadjes, takjes en bloemen van deze struik lenen zich uitstekend om er een kleurstof van te maken. Henna gedijt het best in een warm klimaat en komt dan ook veel voor in het Midden-Oosten, Afrika, Azië, Noord-Afrika en in het Caribisch Gebied. Andere namen voor de struik zijn henna, al-henna, al-khanna, mendee, Egyptische liguster en Jamaicaanse reseda.
De oorsprong van henna
Het is niet bekend waar en wanneer henna voor het eerst werd gebruikt. Wel zijn er sporen van hennagebruik die vele eeuwen teruggaan en die sporen gaan terug tot meer dan 5000 jaar geleden. Ook toen werd henna al gebruikt voor cosmetische doeleinden en ook voor medicinale toepassingen. Henna werd ingezet bij het genezen van bepaalde kwalen. Het artistiek gebruik, de kunstvorm, lijkt zijn oorsprong te vinden in het oude India. Er zijn echter ook bronnen die wijzen op oude sporen in het Midden-Oosten en in Noord-Afrika. Een van de voorbeelden van deze eeuwenoude traditie zijn de vingers en tenen van farao’s in Egypte. Die werden voorzien van henna voordat ze werden gemummificeerd.
Henna kleurstoffen
Henna is een vrij kleine struik. Om de kleurstof te krijgen worden de bloemen, takjes en bladeren fijngemalen en vervolgens gemengd met warm water. Om verschillende kleuren te krijgen kan de henna worden gemengd met andere ingrediënten. Dat kan door blaadjes van andere planten toe te voegen. Ook de houdbaarheid van de aangebrachte versieringen en de diepte van de kleur kan worden beïnvloed. Daarvoor worden ingrediënten gebruikt zoals kruidnagel, thee en koffie, citroensap, suiker en verschillende oliën.
Toepassingen van henna
De toepassingen van henna zijn heel divers. Er zijn cosmetische toepassingen, bijvoorbeeld om de huid te koelen en/of te beschermen maar ook om de huid te behandelen. De henna kleurstof wordt dan op de huid aangebracht zonder patronen. Er zijn ook zogenaamde henna-schoenen. Je gaat dan in de henna staan. Sinds enige tijd wordt Mendhi henna ook gebruikt door beroemdheden. Denk aan popsterren en Hollywood-acteurs. Sindsdien is henna nog veel populairder geworden. Bekende namen die henna gebruiken zijn onder andere Gwen Stefani (zangeres), Demi Moore (actrice), Madonna (zangeres) en Naomi Campbell (actrice en topmodel). Zij kiezen vaak voor Mehndi henna in de vorm van een armband of een ring.
Tatoeages of henna?
Het gebruik van tatoeages is ook steeds populairder geworden, onder een heel breed publiek. Niet iedereen wil een blijvende tatoeage en veel mensen zien ook op tegen de pijn tijdens het aanbrengen van de tatoeage. Als je kiest voor Mehndi henna, dan is van beide geen sprake. Het aanbrengen van henna is pijnloos en de versieringen zijn niet blijvend.
Mehndi en huwelijk
Mehndi henna speelt in alle oosterse huwelijk een grote rol. Zonder Mehndi is een huwelijksceremonie in deze culturen niet echt compleet. De handen en voeten van de bruid moeten zijn versierd om het complete ‘bruidsgevoel’ te krijgen. Familie en vrienden verwachten ook dat je Mehndi draagt en breken met dergelijke tradities is voor velen geen optie. En terecht, want Mehndi henna is werkelijk prachtig.
De Mehndi henna avond
De Mehndi henna avond lijkt wel een beetje op de vrijgezellenavond die wij in het westen kennen. Tijdens zo’n Mehndi avond komen vriendinnen en vrouwelijke familieleden van de bruid bijeen zodat ze het versieren van handen en voeten van de bruid kunnen bijwonen. Het is een feestelijke gebeurtenis, een gezellige avond. Er worden liedjes gezonden en de bruid wordt een beetje geplaagd met haar toekomst bij de aanstaande schoonfamilie. De gezellige Mehndi avond wordt soms de avond voor het huwelijk, maar meestal een paar dagen eerder, gehouden.
Meer over kleur en motieven
Hoe dieper de kleur van de Mehndi, hoe groter de liefde die door de schoonfamilie zal worden ontvangen. Dat is wat veel bruiden geloven. Voor de liefde van de schoonmoeder is belangrijk want in Aziatische culturen is de zegen van de schoonmoeder van groot belang. Een diepe kleur is ook een teken van geluk voor het bruispaar zelf. Een bijzonder gebruik is dat de namen van de bruid en bruidegom worden verstopt onder de Mehndi henna. De bruidegom moet dan de namen vinden, voordat de bruidsnacht kan worden begonnen. Helaas zijn door de eeuwen heen ook veel gebruiken en symbolen verloren gegaan. Tegenwoordig worden symbolen van geluk nog steeds gezien in motieven van de pauw, de olifant en de lotus. De olifant overigens met opgeheven slurf.
Er zijn tradities waarbij ook de handen van de bruidegom worden voorzien van Mehndi henna. Daarvoor zijn speciale mannelijke motieven ontwikkeld. Wist je dat de bruid in principe geen huishoudelijk werk verricht totdat de Mehndi henna is vervaagd?
De helende eigenschappen van henna
We hebben het hiervoor al even kort gehad over de genezende werking van henna. Er worden zelfs magische eigenschappen toegedicht aan deze plant. Henna wordt van oudsher voor allerlei medische doeleinden gebruikt. Dit is niet zomaar. In de plant komt namelijk een harsachtige, bruine substantie voor die dezelfde, chemische, eigenschappen heeft als looizuur. Henna wordt overigens zowel uitwendig als inwendig gebruikt. Een paar medische doeleinden waarvoor henna wordt gebruikt zijn:
- Huidziekten, waaronder ook eczeem
- Verminderen van zwellingen, ontstaan door hitte
- Voorkomen van haaruitval
- Behandeling van lepra
- Behandeling van darmkanker
- Hoofdpijn
- Tegen bloedverlies tijdens de bevalling
- Spierkrampen
- Bacteriële infecties
- Schimmels
In vroeger tijden werd van de bloem wel olie gemaakt, of zalf. De vrucht van de henna struik werd gebruikt om de menstruatie op te wekken.
Aanbrengen van Mehndi henna
Er zijn veel winkels waar je kant-en-klare Mehndi kunt kopen. Zelf aanbrengen, of eigenlijk laten aanbrengen, bijvoorbeeld door een familielid, is dus prima mogelijk. Daarvoor zijn ook vormpjes te koop met motieven, zodat het aanbrengen er extra mooi uit zal zien. Kijk ook eens in de webshop van Isafrina, hier vindt je allerlei henna producten. Het is natuurlijk super leuk om het versieren van de handen en voeten samen met vrienden en familie te doen. Echter, niet iedereen heeft mensen in de omgeving die dat op een mooie manier kunnen doen en als de Mehndi henna voor je trouwdag is, wil je natuurlijk het allerbeste. Je kunt dan een kunstenaar inhuren die de henna voor je aanbrengt.
Isafrina
Isafrina is een professional als het gaat om henna en make up. Safrina, zoals de kunstenares heet, is van Surinaamse afkomst en heeft vele jaren ervaring als Mehndi henna artiest. Zij zorgt ervoor dat de bruid er schitterend uitziet met henna versieren op handen en voeten. Safrina verzorgt desgewenst ook de verdere bruidsmake-up. De service van Isafrina is ook beschikbaar voor de bruidsmeisjes en eventuele andere leden van het gezelschap. Er is altijd eerst een try-out, zodat de bruid haar wensen uitgebreid kan bespreken en precies weet hoe het er straks, op de grote dag, uit zal zien. Neem gerust eens vrijblijvend contact op voor meer informatie en het bespreken van de mogelijkheden.