Een Hindoestaanse bruiloft is anders dan een Nederlandse bruiloft. Wat zijn de verschillen en zijn er ook overeenkomsten? Voor hindoestanen is het in ieder geval één van de belangrijkste tradities van het leven. Jij wil natuurlijk de mooiste bruiloft die je kunt krijgen en daarbij kunnen wij jou helpen! Met bruidshenna, prachtige bruids make-up en stijlvolle beautyproducten. En dat natuurlijk niet alleen voor de bruid maar ook voor gasten en bijvoorbeeld de bruidsmeisjes. In dit blog lees je wat wij voor je kunnen betekenen en ook meer informatie over de Hindoestaanse bruiloft en alle gebruiken die daarmee samenhangen. Kijk ook in onze webshop waar je prachtige Mehendi producten kunt kopen zoals henna poeder, glitter henna en lege henna cones.
Hindoestanen in Nederland
Wereldwijd leven ongeveer 400 duizend Hindoestanen. De meesten van hen wonen in Nederland en Suriname. Hindoestanen komen van oorsprong uit India. Na 1873 kwamen veel Hindoestanen naar Suriname. In Nederland zijn ongeveer 160 duizend Hindoestanen. Zij wonen voornamelijk in Den Haag en omgeving. Via Suriname zijn zij naar Nederland gekomen. In 1975 werd Suriname onafhankelijk en dat zorgden voor een toestroom van Hindoestanen vanuit Suriname naar Nederland. Hoewel veel Hindoestanen aanhangers van het boeddhisme zijn, kunnen zij ook een ander geloof aanhangen. Met de toename van het aantal Hindoestanen in Nederland, kwamen er voor hen ook voorzieningen. Een voorbeeld daarvan is een Hindoestaans ontmoetingscentrum. Hindoestanen houden van tradities, de belangrijkste is voor hen de bruiloft.
Hindoehuwelijk: Dulhin en Dulha
Een Hindoestaanse bruiloft is anders dan een Nederlandse bruiloft. Hoewel iedere bruiloft rituelen kent, heeft de Hindoestaanse bruiloft er veel. Zeker in vergelijking met een westerse bruiloft. Tradities van een Hindoestaanse bruiloft hebben onder andere te maken met eten, kleding, familiebanden en sterrenbeelden. Het bruidspaar wordt de Dulhin en de Dulha genoemd.
Groot feest
Een Hindoestaanse bruiloft duurt vaak meer dan een dag. Soms duurt het feest wel een week. Veel familieleden en vrienden worden uitgenodigd. Dat brengt vaak ook hoge kosten met zich mee. Voor de Hindoestaan kan een bruiloft niet groot genoeg zijn. Zij hebben veel over voor deze grote levensgebeurtenis. Daar hoort uiteraard ook prachtige kleding bij en professionele make-up, zodat iedereen er op zijn best uitziet.
Vijf feesten als rituelen
De Hindoestaanse bruiloft kun je grofweg onderverdelen in vijf feesten die de belangrijkste rituelen vormen. Om te beginnen is dat de verloving die de Vagdan wordt genoemd. Daarop volgt de Tilak, de Hindoestaanse ondertrouw. Vervolgens gaat de bruiloft verder met het Hennafeest die door Hindoestanen de Mehdi wordt genoemd. De laatste dag voor de bruiloft wordt de Bathwan gevierd. Een dag later is het zover, de dag van het huwelijk. De Vivaah.
1.Vagdan
De Vagdan is voor de Hindoestanen de periode van verloving. Tijdens de Vagdan maken de ouders van de bruid en de bruidegom kennis met elkaar. Vervolgens is ook het sterrenbeeld belangrijk. Daarna wordt gekeken naar de sterrenbeelden van de verloofden. Dit wordt gedaan door een pandit, een hindoe geestelijke. Beide families beschikken over de hulp van zo’n pandit. De pandits kijken ook naar een geschikte datum voor de bruiloft.
2.Tilak
De Tilak kennen we in het westen als de ondertrouw. Ook de tilak gaat gepaard met allerlei tradities. Een belangrijke traditie is bijvoorbeeld het ereteken. De vader van de bruid zet een stip op het voorhoofd van de bruidegom.
3.Mehdi
De Mehdi wordt ook wel het Hennafeest genoemd. Tijdens deze dag zijn alleen vrouwen aanwezig. De vrouwelijke familieleden en vriendinnen van de bruid komen samen om dit feest te vieren. Tijdens de Mehdi vindt de belangrijke traditie van hennaversiering plaats.
Hennakunst en make-up
De bruid krijgt hennaversiering op haar huid. Henna zijn een soort tattoos op de huid. Het is een tijdelijke versiering en wordt ook wel Hennakunst genoemd. De kunst van de henna versieringen is immaterieel erfgoed uit India. iSafrina helpt je met het aanbrengen van prachtige hennaversieringen. Bij iSafrina doen we dat op professionele wijze. We brengen de hennakunst aan op je handen tot aan de onderarmen en op de voeten tot aan je enkels. Ook kan iSafrina je helpen bij het aanbrengen make-up. Voor de bruid, maar ook voor de trouwgasten en de bruismeisjes.
Mat korwa
De bruiloft zit boordevol tradities. Tijdens de Mehdi vindt ook de traditie van het Mat Korwa plaats. Hindoestanen spreken hiermee hun hoop op een vruchtbaar huwelijk uit. Ze maken daarbij een verwijzing naar de vruchtbaarheid van de aarde. Zeven balletjes gemaakt van aarde symboliseren deze verwijzing. Ook familieleden van de bruidegom krijgen een hennatekening.
4.Bathwaan
De Bathwaan is de dag voor de bruiloft. De bruid betreedt deze dag prachtig versierd met hennakunst. De eveneens met henna versierde familieleden en andere gasten maken het plaatje compleet. Ook op deze dag zijn weer verschillende rituelen en tradities die zullen plaatsvinden.
De hawan
De Hawan is een ceremonie waarin offers worden gebracht. Deze offers zijn bedoeld als voorbereiding op het samenleven als getrouwd stel. Tijdens dit ritueel speelt vuur een rol. Het offer wordt verbrand. Een nieuwe tijd als bruidspaar breekt aan en het verleden wordt ritueel afgesloten.
Haldi ceremonie
Bij dit ritueel wordt het bruidspaar ingesmeerd met het gele kruid Kurkuma. Dit kun je zien als een moment dat gaat om de schoonheid van het lichaam. De oogst van dit product is grotendeels afkomstig uit India. Het geelkleurige beautyproduct wordt vervolgens weer afgespoeld met water.
Manro of maroh
In dit onderdeel van de bruiloft wordt de huwelijkstent opgezet. De huwelijksvoltrekking van een Hindoestaans huwelijk vindt traditiegetrouw plaats in een tent. Zo’n tent is altijd prachtig versierd en past bij de kleding en andere versieringen van de bruiloft.
Lawa Bhoedje
Ook dit ritueel is een romantische traditie voor de Hindoestanen. Zowel de bruid als de bruidegom koken apart van elkaar rijst. In de Hindoestaanse cultuur een veel gebruikt product. Vervolgens geeft het bruidspaar deze activiteit een romantische twist. De rijst van de bruid en bruidegom wordt namelijk met elkaar vermengd tot één geheel.
Groot feest tijdens Hindoehuwelijk
Als afsluiting van de Bathwaan wordt vaak een groot feest gegeven. Veel familieleden en vrienden komen samen om de laatste avond voor de dag van het huwelijk te vieren. De grote dag is immers bijna zo ver. Alles en iedereen is versierd en optimaal in feeststemming. De bruid- en bruidegom worden omringd met hun geliefden. Een betere start van de grote dag kan het bruidspaar zich niet wensen.
5.Vivaah
De Vivaah is de dag waarop er wordt getrouwd. Na een mooie uitgebreide aanloop is de dag van het trouwen nu aangebroken. Veel offers, rituelen en tradities gingen aan deze dag vooraf. Het bruidspaar heeft al veel tijd met hun geliefden kunnen doorbrengen. Iedereen is prachtig versierd en gekleed en klaar voor de trouwdag. Ook op deze dag staan er weer tradities en rituelen op de planning. Welke dat zijn verschilt per bruidspaar. Veel tradities staan voor het bruidspaar in het teken van het afscheid nemen van hun ongehuwde leven. Op de dag van de vivaah is dat bijvoorbeeld het eten van zoete rijst. Andere rituelen gaan juist over de voorbereiding op het leven als gehuwd koppel.
Hindoestaanse bruiloft kleding
De gasten op de bruiloft zien er traditiegetrouw allemaal prachtig uit. Wat opvalt is de grote verscheidenheid aan kleuren. Iedereen is mooi en kleurrijk gekleed. Vrouwen dragen vaak kleurrijke jurken. Ook de mannen zijn goed gekleed.
Decoratie bij Hindoehuwelijk
Naast de kleding zorgt ook de decoratie voor een zee van kleuren. Denk bijvoorbeeld aan bloemen. Hindoestaanse huwelijken zijn vaak gedecoreerd met een zee van bloemen. Dit brengt veel kleur en sfeer met zich mee. Ik kan je goed helpen hierin te adviseren en bij het maken van keuzes.
Meer over henna
De officiële naam van de hennastruik, die overigens wel 2,5 meter hoog kan worden, is Lawsonia Inermis. De struik komt uit Noord-Afrika, India en het Nabije Oosten en henna wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt in onder andere het Midden-Oosten en Pakistan. Henna heeft natuurlijke koelingseigenschappen en was daarom een prefecte manier om het lichaam te koelen in de omgeving van woestijnen. Later is henna populair geworden als manier om het lichaam te versieren, vaak omdat mensen geen geld hadden voor dure sieraden. Daarnaast wordt henna onder meer ook gebruikt als manier om schoonheid te accentueren, voor zegeningen, voor medicinaal gebruik en voor zelfexpressie. Henna maakt ook deel uit van oeroude tradities.
iSafrina
iSafrina is gevestigd in Den Haag en biedt alles voor bruid, bruidegom, bruidsmeisjes en de andere gasten om er op hun mooist uit te zien. Wij begrijpen dat dit, voor het bruidspaar, de mooiste dag van jullie leven is, en doen er alles aan om dat te verwerkelijken. Kies je bij ons voor bruids make-up? Je krijgt dan altijd eerst een try-out make up sessie om je wensen te bespreken. We bekijken dan ook wat voor jou de beste producten zijn, gebaseerd op jouw huidtype.
iSafrina is een artistiek bedrijf dat henna en make-up services biedt en dat al weer sinds 2019. Oprichtster Safrina heeft al 18 jaar ervaring met henna en alles wat daarmee samenhangt. eer weten, meer informatie, een offerte op maat ontvangen? Neem gerust eens vrijblijvend contact met mij op zodat we kunnen kennismaken.