Henna is een struik van 2,6 m hoog ook wel Lawsonia inermis genoemd. Deze plant is afkomstig uit Noord-Afrika, India en het Nabije Oosten. De naam “henna” is afkomstig van het Arabisch حِنَّاء (ALA-LC: ḥinnāʾ). Henna wordt geteeld in Marokko, Algerije, Jemen, Tunesië, Libië, Saoedi-Arabië, Egypte, India, Irak, Iran, Pakistan, Bangladesh, Afghanistan, Turkije, Somalië en Sudan. Momenteel is het Pali-district van Rajasthan (India) het meest gecultiveerde henna productie gebied en met name Sojat City.
Wat is de Henna “Mehndi” traditie?
Henna wordt al meer dan 5000 jaar gebruikt in Pakistan, India, Afrika en het Midden-Oosten. Dankzij de natuurlijke koelingseigenschappen gebruiken mensen uit de woestijn henna om hun lichaam af te koelen. Zij maken een pasta van de henna bladeren en weken vervolgens hun handpalmen en voetzolen in de pasta om deze af te koelen en te beschermen tegen de extreme hitte. Aanvankelijk liet de henna vlek bij het vervagen patronen achter op het huid, wat leidde tot ideeën om ontwerpen te maken voor decoratieve doeleinden. Het is gedocumenteerd dat het gebruik van henna teruggaat tot de oude Egyptische tijden en dat Cleopatra zelf hier gebruik van maakte. Henna was niet alleen populair onder de rijken, maar ook onder de armen die het gebruikten om het lichaam te versieren aangezien zij zich geen sieraden konden veroorloven.
Henna wordt om vele redenen gebruikt, waaronder:
- Inspiratie,
- Schoonheid,
- Zelfexpressie,
- Herinneringen,
- Medicinaal gebruik,
- Zegeningen en welzijn,
- Cosmetische behandelingen,
- Deel uitmaken van een oude traditie,
- Alternatief of voorloper van een tatoeage,
- Vieren van speciale gelegenheden (bruiloften, feestdagen en verjaardagen).
Welke soorten henna bestaan?
De grootste misverstand onder de mensen is dat er verschillende soorten henna zijn, zoals:
- Black henna,
- Brown henna,
- Emergency henna.
Er is maar één soort henna en dat is de natuurlijke henna geproduceerd van de bladeren van de Lawsonia inermis. De bladeren worden gedroogd en vervolgens fijn gemalen tot een poeder. Als laatste dient deze poeder gezeefd te worden om er vervolgens een pasta van te kunnen maken. De bladeren van de henna plant bevatten een natuurlijk oranje/rode kleurpigment die vrij komt als de bladeren worden gemalen. De kleur die deze pasta achterlaat op het lichaam hang af van de plant, het lichaamstemperatuur en de tijd die de hennapasta op het lichaam is blijven zitten. Natuurlijke henna is niet langer dan 29 dagen houdbaar, omdat het kleurresultaat minder wordt naarmate het product langer blijft liggen.
Organische vs. chemische henna gebruiken?
Als alternatief zijn de emergency henna cones geïntroduceerd ook wel bekend als “black henna”, maar deze pasta bevat een hoog niveau van de chemische kleurstof PPD. PPD staat voor paraphenylenediamine en mag alleen legaal gebruikt worden in permanente haarkleurmiddelen, maar de black henna bevat vaak een hoge niveau van PPD om snel een donkere kleur te geven. Wanneer toegepast op de huid kan PPD chemische brandwonden veroorzaken en leiden tot allergische reacties. “The stain is not worth the pain” en maak daarom uitsluitend gebruik van organisch henna. Organisch henna heeft over het algemeen een kaki groene kleur, ruikt fris door de essentiële oliën en is nooit zwart. Symptomen bij een allergische reactie variëren van ongemak, zoals branderig of tintelend gevoel, tot pijnlijke steken, zwelling, roodheid en blaarvorming op de huid. Het gebruik van chemische henna kan ernstige gevolgen hebben en leiden tot permanente littekens van de huid.
Hoe maak je henna?
De bladeren van de henna plant worden gedroogd en tot een fijne poeder gemalen. Met behulp van verschillende technieken wordt van deze poeder een romige donkergroene pasta gemaakt. Deze pasta wordt vervolgens op de huid aangebracht en kleurt alleen de bovenste huidlaag in een oranje of licht bruine kleur. De kleur wordt 1-3 dagen na aanbreng een roodbruine kleur.
Voor het maken van hennapasta heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Hennapoeder
- Essentiële olie zoals eucalyptus olie, lavendel olie, etc
- Water
Het is niet nodig om de hennapasta nog een nacht te laten weken en overige ingrediënten als thee of koffie te gebruiken.
Verhouding:
- 10 eetlepels hennapoeder
- 5 eetlepels eucalyptus olie
- Water naar gewenste consistentie.
Voorbereiding:
- Meng de hennapoeder met de eucalyptus olie.
- Voeg hierna water toe aan de mengsel totdat het geheel een pasta vormt zoals tandpasta.
- Dek de mengsel af met huishoudfolie en laat deze een uur staan.
- Check de hennapasta na een uur en voeg water toe indien nodig.
- Bewaar de hennapasta in een luchtdichte container en in de koeling.
- Houdbaarheid is 29 dagen.
Soorten henna designs?
Er zijn 2 soorten henna designs te weten:
- Indian desgin en
- Arabisch design.
De indian designs zijn herkenbaar aan de fijne details (afbeelding 1), terwijl de arabische design dikkere en grote patronen bevat (afbeelding 2).